Visuele ondersteuning bij presentaties
Powerpoints leiden vaak alleen maar af. Toch kan het helpen om je presentaties visueel te ondersteunen.
We geven je hier enkele cruciale tips, do’s & don’ts.
Versterk de What's in it for them
Beelden zijn vaak erg geschikt om mensen duidelijk te maken waarom jouw boodschap belangrijk is. Maak met beelden hun pijn duidelijk of spreek hun hart of verstand aan. Beelden die moeten aangrijpen, probeer je vooraf best eens uit bij een kritisch publiek: is het niet te schokkend / banaal / …
Mooi voorbeeld zie je bovenaan dit artikel: de eerste slide van een presentatie van Aaron Weyenberg over “je als bedrijf voorbereiden op worst-case scenario’s”.
Ondersteun je structuur
Een andere goede reden om beelden en visuele ondersteuning te gebruiken, is het zichtbaar maken van de structuur van je presentatie.
Ondersteun je kernboodschappen
Tenslotte kan je beelden en visuele ondersteuning gebruiken, om de kernboodschappen van je presentatie te ondersteunen. Kies hier sfeerbeelden die je verhaal en boodschap versterken. Besef dat mensen even stoppen met naar je te luisteren, zodra een nieuwe slide verschijnt. Ze kijken, denken na of... lezen. Vermijd dus tekst of een doorslagje daarvan op de slides.
Zet beelden gericht in.
Een beeld leidt de aandacht van je publiek af. Projecteer dus enkel iets wanneer je ook echt wil dat mensen stoppen met luisteren en ernaar kijken. Dat hoeft niet te betekenen dat je niet veel slides kan gebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze presentatie van Seth Godin: http://www.ted.com/talks/seth_godin_on_the_tribes_we_lead#t-6533
Kies sterke, heldere en sprekende beelden
Kies iets dat zintuigen of emoties van mensen aanspreekt: een verassende foto of aangrijpende en sprekende beelden. Een mooi voorbeeld is Chai Jing: zij probeert hele zalen in China te sensibiliseren over luchtvervuiling. Kijk eens aandachtig naar de beelden die ze gebruikt in haar presentatie: https://youtu.be/T6X2uwlQGQM. Wat roepen ze bij je op?
Cijfers visueel voorstellen.
Taartdiagrammen zijn leuk, maar met een welgemikt beeld zeg je meer. Die hoeven niet droog en saai te zijn, dat zie je hier: http://www.ted.com/talks/david_epstein_are_athletes_really_getting_faster_better_stronger
Wil je boeiend en ontspannen leren presenteren?
Bij Tweetakt kan je terecht voor een incompany opleiding of een cursus in open aanbod. Je leest er hier alles over.