De beste tips voor leidinggevenden

In kleine tips voor leidinggevenden zitten vaak De Grote Inzichten.

Dit waren de meest populaire tips & tricks van het afgelopen jaar.


Durf duidelijk zijn

De beste leidinggevende die iemand ooit heeft gehad? Meestal is het antwoord niet 'de supergoeie coach'. Vaak denk je aan een leidinggevende die beslissingen durfde nemen en duidelijk zei waarop het stond. Uiteraard is luisteren en coachen ook enorm belangrijk. Maar het werkt enkel als je heldere feedback durft geven en duidelijke verwachtingen uitspreekt.

Ga voor Lui Leiderschap

Gestresseerd en gespannen door alle problemen op je bord? Leun eens wat vaker achterover en speel de bal terug naar je medewerker. Zinnen zoals 'Vertel'; 'Wat vervelend, hoe wou je dat aanpakken' of 'Wat verwacht je van mij' doen bovendien wonderen voor de motivatie en zelfsturing van je team. Niet zo gemakkelijk als het lijkt: lui leiderschap is zwaar werk...

Hou je anker vast

Bereid lastige en uitdagende gesprekken goed voor. Tot duidelijk is welk effect je er exact van verwacht. Dat anker spreek je uit en hou je stevig vast tijdens het gesprek zelf. Zo geef je jezelf ruimte om echt te luisteren naar wat de ander te vertellen heeft. En vermijd je tegelijkertijd dat je gesprek helemaal de mist ingaat. 

Leer je mond houden

Ben je zo'n leidinggevende die graag tips en advies geeft? Probeer jezelf wat meer in toom te houden. Het smoort eigen initiatief in de kiem en is dodelijk voor de motivatie van je medewerker. Komt er niet meteen een idee van de andere kant? Geef even tijd en vraag om tegen de volgende meeting wat opties op een rijtje te zetten.

Werk op maat

Of je nu DISC gebruikt, situationeel leiderschap of de horoscoop van je medewerker: het maakt niet uit. Zoek een aanleiding om je af te vragen wat je medewerker nodig heeft. De kans is groot dat dat niet is wat je veronderstelt. Want niet iedereen is net even rationeel, emotioneel, creatief, gestructureerd, impulsief, doordacht, sociaal en zelfstandig als jij. Ook al zou je dat stiekem natuurlijk heel graag willen...

Wil jij ook gemotiveerde en zelfstandige medewerkers?

Dan kan je onder meer terecht in deze cursussen:

Coachend leidinggeven. In Antwerpen, Gent, Leuven of incompany.

Moeilijke gesprekken met medewerkers. In Antwerpen, Gent, Leuven of incompany.

Verdiepingstraject ‘Inspirerend en oplossingsgericht coachen’. In Antwerpen of incompany.

Of bezorg ons jouw vraag