De beste tips voor beter timemanagement

Timemanagement, focusmanagement, choice management... Allemaal manieren om je uit te leggen dat tijd schaars is. En dat het dringend tijd wordt om te leren hoe je hem beter kan gebruiken.

Met deze 5 stappen zet je jezelf op het goede pad. 


Stap 1. Blokkeer een half uur per dag

Wie puin moet ruimen, heeft een hoekje nodig om te beginnen. En wie dweilt met de kraan open, moet tijd maken om de kraan dicht te draaien. Daar dient dit half uur voor. Blokkeer elke werkdag een 'Rescue Block' in je agenda. Zorg dat je niet gestoord wordt. Andere afspraken? Je mag je Rescue Block verschuiven in de dag, maar nooit deleten. 

Stap 2. Verzamel alles op één plaats

Noteer en verzamel alle ideeën, taken, vragen en andere dingen die je niet mag vergeten vanaf nu op één plaats. Een boekje of een handige app zoals 'Remember the Milk' of Wunderlist: meer moet dat niet zijn. De rest staat waarschijnlijk in je mailbox. Zo verlies je geen tijd meer met dingen te zoeken. En weten dat je niks vergeet, zorgt voor heerlijke rust in je hoofd.

Stap 3. Ga aan de slag

Gebruik je Rescue Block om alleen met jouw 'time management' bezig te zijn. Probeer manieren uit om die hele hoop info (inclusief je malbox) te sorteren en verwerken. Doe dat bijvoorbeeld met de vraag Moet ik hier nu iets mee doen (elk woord in die zin telt!) Of gebruik bestaande systemen zoals Getting Things Done van David Allen en de mogelijkheden van Outlook. 

Stap 4. Kies je gevechten 

Denk tijdens je Rescue Block na, wat je het meeste zou helpen. Dat is iets waar je zelf vat op hebt: betere afspraken proberen maken met een collega, je mailbox reorganiseren of een cursus Excel volgen... Beslis om dat ook echt aan te pakken en hou je daarmee bezig tot je de positieve gevolgen merkt. Dan pas kies je een volgende uitdaging. Eén verandering per week klinkt misschien niet ambitieus, maar het verandert je leven veel meer dan 1000 dromen en onuitgevoerde plannen...

Stap 5. Ga van (wan)hopen naar plannen

Blijf niet hangen in frustratie en wanhoop. Adem diep in, beslis wat je eerst wil veranderen en maak een plan. Er is altijd iets dat je zelf kan verbeteren... 

Meer weten?

Zin om geïnspireerd te worden met timemanagementtechnieken die echt werken? Kom leren en oefenen tijdens een sessie 'Beter time management'.